kringen

Ik wilde vanmorgen verder gaan met m’n serie schrijfsels in opdracht, maar ik kon me er niet toe zetten. Plots zat m’n neus gisteravond vol. & Dan bedoel ik ook écht vol. In 1e instantie dacht ik dat ‘t medicijn, dat ik dagelijks 2 maal m’n neus in spuit, er de oorzaak van was. Maar toen ‘t snot door bleef stromen & de bewuste Nasonex ‘s avonds laat een nare smaak achter m’n neus veroorzaakte, moest ik concluderen dat ik verkouden was. Ik ga een onrustige nacht tegemoet, dacht ik. & Ik heb daarin gelijk gekregen.

Waarom zou ik dat dan meedelen, vraag ik me meermaals af. Wat heeft de lezer er aan te weten dat ik verkouden ben, slecht geslapen heb, medicijn gebruik? Niets, fluister ik mezelf ‘t antwoord in, maar ik kan een poging ondernemen ‘t op een goede manier te beschrijven. Net zoals men er niets aan heeft iets te lezen over m’n vader. ‘t Moet echter geschreven worden, zegt ‘t in me.

‘Hij is de laatste dagen wat in de war,’ zei m’n moeder over m’n vader.
‘Ja, ik merkte ‘t onderweg,’ zei ik.

& Dat vertelde ik weer aan m’n collega, later die dag, op m’n werk.
‘Treurig,’ zei Myrte.
‘Nou, treurig?’ waagde ik te betwijfelen, ‘Eigenlijk heeft-ie nooit een slecht humeur of zo. Hij lijkt er niet onder te lijden. Hij voelt zich alleen wat hopeloos als-ie in een vreemde omgeving is & m’n moeder er niet is. Dus ‘t huis, dat nu overhoop ligt, veroorzaakt ook een onveilig gevoel. Da’s wel een treurig gevoel misschien, ja.’

Je loopt kringetjes in je eigen gedachtengang, realiseer ik me.

Terwijl m’n neus me dwong op m’n rug te blijven liggen, op straffe van 2 dichte neusgaten bij overtreding, passeerden allerlei scenes van de afgelopen dag de revu. Niet dat er veel gebeurd was, maar wat er gebeurde was veel. & Wat zich herhaalde in m’n hoofd ook.
Zou m’n vader zich realiseren dat-ie geen boek meer leest? Weet-ie dat-ie verandert is in een mens waarvan hij zelf nooit verwacht had dat híj zo zou worden? Beseft-ie zich dat-ie er genoegen mee neemt & niet meer strijdt? Wordt je daar gelukkig van?

We lopen nog een rondje in Zijperspace & beginnen vanavond weer waar we gebleven waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *