kwetsen

Mocht men ‘t willen weten.
Ik zou ‘tzelfde kunnen schrijven als degenen waar een enkeling kritiek op heeft. Men zou op dezelfde manier af kunnen geven over mijn schrijfstijl, de inhoud van m’n stukjes, m’n manier waarop ik mezelf presenteer.

Ik ben overal geweest: in diepe dalen & op hoge bergen. Waarbij de dalen mijlen ver onder ‘t NAP lagen, & waarbij de Vaalserberg tegenovergesteld een zandhoopje leek. Ik ben de populairste van de klas geweest & de meest verafschuwde. Men heeft mij op handen gedragen & men heeft mij vanwege m’n persoonlijkheid willen ontslaan. Ik ben gek geweest; tegenwoordig schijn ik me redelijk normaal te gedragen.

Ik weet ook dat in onzekere situaties of juist op momenten van ‘t plotse ontbreken daarvan, men de neiging kan hebben zich op een bepaalde manier te uiten. Een manier die niet strookt met ‘t algemeen denkbeeld van wat goed is, zoetgevooisd, sociaal acceptabel, populair.
Ik heb dat geaccepteerd. Van mezelf, van anderen. Hoewel ik best een hekel aan dat soort mensen kan hebben op dergelijke momenten. Dan wil ik ze negeren, wil ik ze niet kennen. Fluister ik naar de metgezel op dat moment voor handen wat voor belachelijks die persoon wel niet uithaalt. & Lachen we er hard om met elkaar.

Ik ben echter ook zelf in die situatie geweest. Maar dan in ‘t openbaar. Ik heb meegemaakt dat mensen mij en plein public veroordeelden, omdat mijn gedrag niet strookte met dat van de rest. Ik heb momenten meegemaakt dat men eerder de neiging had mij te stenigen, dan voorbij te laten lopen.
Ik weet waar de mens toe in staat is, als ‘t gaat om kwetsen, naar beneden halen, antipathie voor iemand kweken.

& Toch vind ik dat iedereen z’n eigen mening over eenieder moet hebben. Je mag iemand, of je ligt elkaar niet zo. De normaalste zaak van de wereld.
Ik vind echter ook dat je niet iemand publiekelijk te schande mag maken, een persoon ongenuanceerd met pek & veren mag besmeren.

Dat kwetst.
Zodoende ben je bezig macht uit te oefenen over iemand die zich zwakker voelt dan jij, omdat-ie zowiezo in de minderheid is, door z’n gebrek aan grote bek.

Ik hou niet van volkshetzes. Ik hou niet van een lynchpartij. Ik hou niet van ongenuanceerde vuilspuiterij. Evenmin hou ik van iemand verrot te schelden, zonder dat er enige reden achter ‘t gebruik van dergelijk vocabulaire is.
Een meningsverschil is iets tussen mij & de tegenpartij. Ik vind ‘t niet nodig dat anderen daar iets mee te maken hebben. Zeker niet als ik geen argumenten anders dan emotionele kan gebruiken.

& Ik haat moedwillig kwetsen. Ze kunnen mensen blijvend schade toebrengen. Ze kunnen mensen kapot maken. Ze kunnen mensen tot zelfmoord drijven. Ze kunnen gebeurtenissen onomkeerbaar maken.

Kwetsen wordt niet toegestaan in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *