lijflog 4

‘t Is een moment van rust: ff de tijd nemen voor de grote boodschap op de wc door een boek mee te nemen. Je lichaam volledige ontspanning geven door te lezen over iets anders dan je eigen leven, wat voor narigheid dat allemaal oplevert & daar volledig in opgaan. Wat o zo noodzakelijk is op 1 van de belangrijkste momenten van de dag.

‘t Is iets wat ik van m’n vader heb overgenomen. ‘t Voordeel is wel dat ik op mezelf woon, terwijl hij een gezin van nog 7 andere personen om zich heen had lopen. & Terwijl ik toch zeker binnen 5 minuten de boel heb doorgespoeld, had hij aan een kwartier nog niet genoeg.

Tuurlijk vind ik de inhoud van ‘t boek wel ‘ns belangrijker dan de aktiviteiten die m’n lichaam aan ‘t bezigen is. Maar die xtra interesse kost vaak niet meer dan een alinea. Misschien, heel af & toe, een volgende pagina, omdat ik dan ‘t hoofdstuk heb beëindigd. Meestal echter duurt m’n verblijf aldaar hooguit 1½ pagina lang.
Vervolgens doe ik de deur van ‘t toilet dicht, zodat slechts in de gang ik gedwongen ben adem te halen via de mond. & Dan nóg, denk ik erbij, ‘t zijn m’n eigen geuren.

Mijn vader mocht in de badkamer gaan zitten. Wel voor een ½ uur maakte hij daar gebruik van dit privilege. In de badkamer waar wij ff later een bad wilden gaan nemen, of wellicht een douche. Wat niet te harden was. Zelfs over de overloop de badkamer passeren was geen pretje.

Maar goed, ik zit hier dus in m’n 1tje. Lekker rustig op mezelf, hoef me nergens wat van aan te trekken. Vind ik ook noodzakelijk; deze taak vergt uiterste ontspanning van lichaam & geest. ‘t Is geen moment van bezinning, maar eerder je lichaam z’n eigen gang laten gaan. Er moeten geen faktoren van buiten invloed op m’n gemoedstemming hebben.
Daar wil ik dus niet bij afgeleid worden.

Zoals door een broekriem, die irritante geluiden maakt, terwijl-ie te bungelen hangt bij je voeten.
Of door de kraan die om de 12 seconden een druppel verliest in ‘t wasbakje voor je.
Of door een cd-speler die een vetvlek heeft gevonden op de cd & de hele buurt daarvan op de hoogte wil brengen.
Of door een telefoon die overgaat, waarbij de beller uiteindelijk een enquêteur blijkt te zijn, terwijl de broek nog tot op m’n knieën hangt.

In Zijperspace heerst soms een moment van volledige rust & ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *