lijflog 11

Ik kreeg de uitslag van ‘t CRANS lichamelijk onderzoek in m’n brievenbus. ‘t Was een mooie dag. De zon scheen ‘t huis in, de kachel hoefde niet aan. Ik besloot op een gegeven moment zelfs de deuren naar de tuin open te gooien. Dan kan de muziek harder, heb ik altijd ‘t gevoel.

M’n glucosegehalte is in orde (= 5.1 mmol/l). *
M’n cholesterolgehalte is in orde(= 6.3 mmol/l). **
M’n triglyceridengehalte is in orde (= 0.77 mmol/l). **
M’n nierfunktie is goed (geconcludeerd uit ‘t meegenomen beetje urine).
M’n bloeddruk is goed (bovendruk: 139 mm Hg, onderdruk: 83 mm Hg). ***
Ik heb geen overgewicht (lengte: 177 cm, gewicht: 65,5 kg, BMI: 21). ****
Ik heb niet te veel vetopslag rond de buik (buikomtrek: 79 cm). *****

Men moet weten: ik voel me goed in m’n lichaam. Ook al adem ik zo af & toe wel wat benauwd. Merk ik overdag overigens niet veel van, behalve dan wat vaker niezen dan een normaal mens.
Voor dat doel, de ademhaling, heb ik mezelf getrakteerd op een tochtje richting apotheek. Lekker nieuw flesje Nasonex. Kan ik weer een klein maandje m’n neus vol spuiten. Vindt-ie wel plezierig.
Maar als je m’n werkzaamheden beschouwd & ‘t weinige last dat ik daarvan lichamelijk ondervind, kan je best concluderen dat dit lijf zich kranig weert. Een stevige rakker, zogezegd.

Ik was dan ook verheugd dit bericht te mogen ontvangen. De zon scheen nog wat beter, hoewel hij reeds achter de wolken had schuilgenomen. Ik overstraalde ‘m blijkbaar.
Ik bedoel: van dat cholestorol & triglyceriden merk je hoegenaamd niet zoveel. Dat schijnt er gewoon te zijn. Pas als ‘t de verkeerde kant op gaat zal je er last van ondervinden. Moet je maar net iemand vinden die je uit kan leggen dat je triglyceriden een beetje in opstand zijn gekomen & zich buitensporig hebben vermenigvuldigd. Of iets dergelijks.

Nog ff de sterretjes verklaren:
*: Suikerziekte is een aandoening waarbij ‘t glucosegehalte te hoog is. Glucose is te hoog als deze groter is dan 7 mmol/l.
**: De 2 belangrijkste vetten in ‘t bloed zijn cholesterol & triglyceriden. Te hoge vetgehalten in ‘t bloed kunnen op lange termijn problemen veroorzaken. De kans op aderverkalking, & dus de kans op een hartinfarct of beroerte, neemt toe als ‘t totale cholestrolgehalte of triglyceridengehalte toeneemt. Cholesterol is te hoog als deze groter is dan 6.5 mmol/l. Triglyceriden is te hoog als deze groter is dan 2 mmol/l.
***: De bloeddruk is te hoog als de bovendruk groter is dan 140 mm Hg &/of de onderdruk groter is dan 90 mm Hg.
****: Om te bepalen of men een gezond gewicht heeft, wordt de BMI berekend. De BMI is een maat voor de verhouding tussen lengte & gewicht. Er is sprake van overgewicht als de BMI groter is dan 25.
*****: Met de buikomtrek wordt gemeten of er te veel vetopslag rond de buik is. Er is sprake van te veel vetopslag als bij mannen de buikomtrek groter is dan 94 cm.

Verder kreeg ik een bevestiging van m’n pensioen-regelaar in de bus. ‘Later begint nu’ stond er bovenaan ‘t schrijven als leus van ‘t bedrijf. Vond ik wel grappig. Ik ben dus maar nieuwe boeken & cd’s gaan inslaan. Je moet toch wat met je geld. Dat is: zolang je dat niet besteedt aan je pensioen-regelaar.

& Laat die zon maar schijnen in Zijperspace.

PS: Beseft u overigens wel dat u hier te maken hebt met de opperste vorm van lijfloggen, een primeur in de webloggeschiedenis? Ik geloof tenminste niet dat een Nederlandse logger de lezer ooit eerder een dergelijke uitgebreide kijk op zijn of haar lichaam heeft gegeven, met zulke details bovendien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *