Ogenwijd

Ik hou me niet alleen bezig met familie & verleden terwijl ik me in deze zone voortbeweeg langs vervaagde, verloren &/of vergeten monumenten. Ik had nl ook een ander doel. Weliswaar niet krachtig geformuleerd voor mezelf, maar wel gedurende ‘t verblijf ondervonden dat er een beweegreden achter zat.
& Toch zal ik dan weer in ‘t toen moeten poeren.

M’n vader had vele hobby’s; we zeiden ‘t afgelopen dagen al tegen elkaar: ‘t was om z’n rust te vinden in een carrière die niet makkelijk paste bij een man die een vader van z’n zonen bleek. Met voor ons achteraf gelijkende afwijkingen die in zijn tijd nog wat beter verstopt dienden te blijven. In de kop gedrukt wellicht.
Althans, zo vermoed ik. We kwamen in NL langzaam verder weg van een tijd dat door de maatschappij opgelegde stereotyperingen vast stonden. Z’n zoons hebben nog enigszins van ‘t beginnend loslaten kunnen profiteren, een stap verder weg van ‘t rigide conformeren naar de standaard ‘gewoon’ & ‘niet zeuren’.
M’n vader leefde er echter, al dan niet onder dwang van ‘t gewone & niet afwijkende, midden in. ‘t Zou vanzelfsprekend kunnen zijn geweest, zo’n harnas. Maar hij heeft zich zowiezo daaraan aangepast.

Z’n behoefte aan hobby’s was onoverkomelijk groot. Al z’n vrije tijd stond naast aan tafel gaan voor de maaltijd & een tik op de billen van een ongehoorzame zoon in ‘t teken van wegdromen in z’n vrijetijdsbestedingen. Van volkstuin tot vogels, in zijn stoel bij ‘t raam genieten van genealogie tot enkele uren jazz op de zondag na kerkbezoek.
Misschien zag-ie dat laatste ook als onderdeel als fijne tijdsbesteding: hij moet ‘t heerlijk hebben gevonden een lezing voor te mogen dragen & te helpen bij de verdeling van de hosties. Elke keer uit de alle gelijkende kerkbanken stappend om richting altaar te lopen & de pastoor ter zijde te staan.

Maar bovenal stond veel in ‘t teken van de natuur. Al zaten de kwartels & zangvogels achter moeilijk te ontsnappen gaas verstopt. & Een ontspannen zondag stond, als de familieverplichtingen ontdoken konden worden, in ‘t teken van een boswandeling, ‘t wieden & oogsten van de volkstuin of anders ‘t ontleden & plastificeren van gevonden plantjes.

& Hier kom ik. Die altijd naar de wc moest als iets dergelijks op stapel stond. Die misselijk werd van een ritje richting boswandelbestemming met de auto dat langer duurde dan een kwartier. Die zenuwachtig werd van elk vooruitzicht de deur uit te moeten voor iets wat hij juist leuk vond.
Ik weet niet of ik toen al bang was voor spinnen of muizen. Wellicht had ik toen nog geen enkel idee dat dat ook als excuus gebruikt kon worden om niet mee te hoeven gaan.

Dus hier sta ik. Te midden van de omgeving waar hij zijn liefhebberij voor de natuur op z’n zoons wilde loslaten & hij nul op rekest kreeg van nr 4.
Ik heb intussen geheel zelfstandig dezelfde weg als hem genomen. Ietwat fanatieker, had iedereen nog in te halen, & ietwat anders. Geen vogels & geen plantjes (of in ieder geval niet in zijn mate), maar vliegen, wantsen, gallen & vooral ook bomen (want daar leeft dat alles vaak op).

Ik bezoek de plaatsen waar hij ooit ging. Zie de veranderingen & zoek de plekken waar tegenwoordig (nog of opnieuw) iets groeit. Pak m’n stok & sla als een malloot op de tak van een boom om ‘t gedierte op te vangen in de paraplu die ik er onder hou.

Er zijn foto’s voorbij gekomen afgelopen dagen. Ik lijk ‘t meest op Pa, wordt daarbij steeds weer gezegd.
Ik ben ‘t er ondertussen wel mee eens. Maar ik heb de langste weg genomen om tot dat besef te komen. Omwegen verkozen.
Ik zal de zuidwester of elk ander enigszins vergelijkbaar beschamend hoofddeksel niet dragen zoals hij graag op foto’s deed. Maar op een afgelegen plekje, aan ‘t eind van een doodlopend paadje van ‘t inmiddels uitgebreide helderse duinenbos, durf ik daar voorover te knielen, m’n hoofd gebogen, & te geloven in ‘t wonder van al ‘t kleine dat voor mij op dat witte ronde vlak verschijnt.

& Dat gelooft dan niet in Zijperspace.

2 Antwoorden op “Ogenwijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *