Om-x

De app crasht. Steeds weer. Er worden geen punten geteld & je raakt gefrustreerd. ‘t Ommetje, de methode, was een middel om je te gedragen zoals je idealiter zou willen. Maar nu ‘t falen van de techniek geen substantiële dwang meer levert, lijkt de noodzaak daartoe in te kakken. De schouders gaan hangen, ‘t tempo stagneert.

Zo is ‘t nou 1maal zoals ‘t werkt bij mij.
& Met mij zijn er velen die dat zo voelen, anders had niet de helft van de niet regelmatig sportende bevolking van dit land zich bekeert tot de Ommetjesapp.

De app geeft meer irritatie door dat crashen dan dat ‘t iets oplevert dat ‘t gevoel van de daarmee tevens gepaard gaande frustratie weg kan nemen door puntenbeloning.
Dus werd ‘t tijd voor iets anders.

Onafhankelijkheid is daarbij een forte. Onafhankelijkheid van technische knowhow – hoe bouw je een app??? Onafhankelijkheid van anderen die dat wel kunnen => & je teleurstellen als bugs de boventoon gaan voeren. Onafhankelijkheid van stringente regels: iedereen moet er lol aan kunnen hebben.
& Lol is key.

Ik slaak warempel moderne taal uit. Waar ik vaak de opmerking toegeworpen krijg dat mijn woorden archaïsch overkomen.
Beter dat ik ‘t vocabulaire gebruik dat tot begrip leidt.

‘t Nieuwe concept is gebaseerd op pluriformiteit & vertrouwen.
Men zou dan vast graag willen opmerken dat goede nieuwe ideeën over ‘t algemeen op drie basiseenheden is gebouwd, maar nr 3 is in dit geval zó vanzelfsprekend dat ‘t haast overbodig is hem toch maar te noemen: beweging.

Die pluriformiteit uit zich in ‘t gebruik van meerdere apps.
– 1 Om berichten naar de groep van gelijkgestemden te sturen (Signal, Telegram, Whatsapp).
– 1 Om je afgelegde route vast te leggen (Timeline Maps) ivm afgelegde afstand.
– 1 Om de tijd bij te houden (een stopwatch is bijna standaard met ‘t opererend systeem van je smartphone meegeleverd).
Eventueel nog aangevuld met een app om aantekeningen mee te kunnen maken.

Voor de rest slechts enkele simpele spelregels die gebaseerd zijn op ‘t eerder genoemde vertrouwen. Maar door ‘t puntensysteem te larderen met vindingrijke mogelijkheden jezelf te verrijken met een goede score, hoeft men zich geen zorgen te maken om al te veel met vals spel te maken te krijgen.

Hoe ‘t puntensysteem dan werkt?
Ommetje heeft aan de ene kant de lat gelegd waar ‘t aan moet voldoen. De lat was echter niet hoog genoeg. Er kon nog wel wat cms bij in de vorm van puntenscores die op andere voordelen van een wandeling zijn gebaseerd.

Men krijgt nog steeds punten voor ‘t 1 dagelijks ommetje, maar voortaan maar 3. Daar komen 2 punten bij als dit vóór 9 uur is gestart. Nog een mogelijkheid tot extra punten voor de wandeling zelf kan je verwerven voor elk volledig uur dat je hebt gelopen.
De regels van minimaal 20 min & 750 m lengte blijven staan.
Voor de 2e wandeling 2 punten. Nr 3 levert er 1 op.

‘t Delen met de groep levert geen extra punten meer op. Delen is nu immers noodzakelijk. Je moet immers een overzicht geven van de verworven punten & de totaalstand.

Je mag jezelf een extra punt toebedelen als je onderweg iemand bent tegengekomen. Een 2e punt als je die al meer dan een jaar niet gesproken hebt & dat nu wel hebt gedaan.
Om de dag krijg je een punt als je onderweg van de gelegenheid gebruik hebt gemaakt om boodschappen te doen. 750-meter-regel blijft echter gehandhaafd.
Een punt als je een bijzonder beest/plant/whatevernatuur hebt waargenomen. Elke dag te innen.
Als je over je wandeling geschreven hebt, maakt niet uit op welke manier (gedicht, column, verhaal); delen is niet verplicht => 1 punt.
Is er je onderweg iets bijzonders gebeurd (delen wel verplicht): opnieuw een score van 1.
Een wandeling buiten de comfortzone van je eigen buurt (zeg maar: 5 km ervan verwijderd), doet de teller ook tikken. Evenals als je hierbij gezelschap had (tot een max extra score van 3).

‘t Enige wat je hoeft te doen is een bericht te sturen met dat je wandeling is afgelopen & even later een opsomming van je gescoorde punten met korte omschrijving waarom. Plus de tussenstand.
Geen controle.

Dat geeft ‘t vroegtijdig kort Zijperspace verlaten weer zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *