ondersteboven

Ze zijn nog kleiner dan de fruitvlieg, maar hebben ‘tzelfde onvermogen (vooralsnog begrijp ik hun continue gefladder op & neer als onvermogen) tot in een rechte lijn vliegen. Daarom irriteren ze ook.

Let wel: ik heb geen centje pijn van de hordes fruitvliegen die opschrikken als ik een trap tegen de stapel kratjes geef, dit slechts om m’n rondleiding meer cachet, m’n verhaal over de problemen bij de produktie van bier meer illustrerend materiaal te geven. Die vloedgolf kleine zwarte verontruste beestjes doen me geen zier. Ze mogen vliegen waar ze willen, zolang ze maar niet plots beginnen te schreeuwen, vanwege een vermeende poging tot huisvredebreuk mijnerzijds.
Ik stel ze minder op prijs zogauw ze op m’n ander werk tevoorschijn komen op ‘t moment dat ik enkele lege flesjes op wil ruimen, een glas uit ‘t schap wil halen, of m’n portemonnee in m’n zogenaamde handtasje (op uitdrukkelijk verzoek ben ik best bereid om uit te leggen wat ik met deze uitdrukking bedoel) terug wil stoppen. Maar ik kan ook daar me weinig opwinden over hun schichtige bewegingen, hun kopschuwe ontwijkende manoevres of hun schijnheilig draaiend gedrag. Binnenkort staat ‘t volle kratje buiten, is ‘t onderweg naar de groothandel, wordt ‘t flesje schoongewassen in de spoelmachine & is ‘t fruitvliegje dood, denk ik dan altijd.
Nog minder ben ik van ze gediend als ik ze op zie doemen boven de randen van de lege flesjes die voor vertrek richting glasbak, statiegeld-machine van de supermarkt of eigen werk, klaarstaan in de keuken. Maar ach, die staan daar hooguit een week & dan ben zelfs ik zo gedisciplineerd om ze ter hand te nemen & op de juiste plaats af te leveren. Meestal stinken ze dan nog net niet te erg. & Komen er per flesje hooguit 2 vliegjes tevoorschijn.

Maar voordat men mij verkeerd begrijpt: ‘t vliegje waar ik ‘t over heb, is kleiner dan ‘t fruitvliegje. ‘t Fruitvliegje waar wij doorgaans bekend mee zijn, bedoel ik dan. Over de hele wereld bestaan er ook alweer 1000-en variaties op deze soort, waarvan in Nederland & België zo’n 250. ‘t Is maar dat u dit weet.
Dit vliegje, dat zelfs zo klein was, dat ‘t eigenlijk de benaming ‘vlieg’ niet waardig is, kon zich 2 maal voegen in ‘t volume van de mij als normaal betitelde fruitvlieg. Maar toch maakte ‘t die eerder al als irritant beschreven bewegingen boven m’n wc-pot. Terwijl ik dacht rustig te kunnen genieten van een kleine lozing.

Blijkbaar werden er tijdens m’n aktiviteiten aldaar dermate veel lucht verplaatst dat ‘t vliegje ‘t veiliger achtte enige beschutting voor een wijl te zoeken. Ze dacht dit gevonden te hebben op de verticaal geplaatste wc-bril. Vanaf dat moment begon ik na te denken.

Als ik de bril nu omlaag doe, dacht ik, men weet wel: zo’n bril die de pot afschermt, zodat de vervelende geurtjes, zo goed & zo kwaad als mogelijk, gedwongen worden in de plee te blijven hangen; als ik die bril nu omlaag doe, & ‘t vliegje blijft hangen, dan raakt-ie opgesloten in ‘t donker van mijn poepdoos.
Op z’n kop hangen lijkt me niet fijn. Ook al heeft God onze Heer ‘t beest de mogelijkheid gegeven dat een bepaalde tijdspanne vol te houden. De lol van op z’n kop de wereld bekijken lijkt me ook voor een beest met een dergelijk beperkt vermogen tot beleving & verdieping van z’n intellectuele vermogens, niet al te lang vol te houden. Zeker niet als een mens-achtige daar enkele van z’n afvalstoffen regelmatig in pleegt achter te laten. Dan wil je vluchten, lijkt mij.

Maar kan dat zenuwenbeest, dat geen rechte lijn kan trekken tijdens z’n vlucht door de lucht, zoals ik al eerder heb opgemerkt, ‘t dan voor elkaar krijgen om tussen de wc-bril & wc-rand z’n weg richting vrijheid te vinden. Ik bedoel, dat is een afstand van maar liefst 5 cm, waarbij een bewegingsvrijheid bestaat van een ½e cm in verticale zin. (Men mag bij mij langs komen om de voorgaande maten op te komen meten).

Of kom ik ‘m straks gewoon weer tegen als de stoffen, die m’n lichaam niet al te lang wenst op te slaan van ‘t zojuist geconsumeerde biertje, door mij gedwee weer achtergelaten dienen te worden op voornoemde plek?

Zoveel geduld zou men in Zijperspace zeker niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *