over mensen die de ijzers keren

‘t Is inmiddels wel vaker een bron geweest waar ik uit kon putten, mocht ik niets leuks te vertellen hebben bij feesten & partijen: een soortemet lijstje in m’n hoofd dat in de loop der tijd zich heeft opgeslagen aldaar, met redenen waarom sommige mensen grotere kans hebben eerder dood te gaan dan anderen.

‘t Is niet anders dan logisch dat mensen eerder sterven omdat ze ongezond leven: te veel eten, drinken of roken. Dat vrouwen langer leven dan mannen is ook wel algemeen aanvaard. Ligt inmiddels allemaal voor de hand voor ons bevattingsvermogen.

Maar mensen die linkshandig zijn (over ‘t waarom hiervan zal men wat langer moeten nadenken) maken ook een grotere kans vroeg te sterven. Slechts zelden worden ze ouder dan 80 jaar, de grootste gedeelte van deze bevolkingsgroep is echter al voor z’n 60e verdwenen uit ‘t aardse. ‘t Schijnt dat ‘t komt doordat de wereld totaal rechtshandig georiënteerd is: ingericht door de rechtshandige machthebbers. Levenslange frustratie over hoe gebruiksvoorwerpen zijn ontworpen leidt tot die voortijdige dood.

Frustrerend is ‘t ook als je kwa lengte er uitsteekt. Naar boven of naar beneden. Zowiezo is ‘t niet gezond voor je lichaamsdelen, maar ‘t brengt ook veel te veel stress met zich mee, omdat de wereld niet ingericht is op de bouw van zo’n lichaam. Zelfde voortijdige doodsoorzaak als voorgaande dus.

Nu komt ‘t ergste: mensen wiens achternaam begint met een letter vrij achteraan ‘t alfabet, die daardoor altijd als laatste aan bod komen, als laatste hun rapport krijgen, als laatste opgeroepen worden, hebben door die frustratie van ‘t wachten niet al te lang te leven. Zij moeten hun hele leven (wat achteraf toch al niet te lang duurt) net ff langer geduld betrachten.

Men bereidt zich alvast voor in Zijperspace, maar is voor de zekerheid gestopt met wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *