puntje

’t Is een heel klein puntje. Een puntje dat ervoor ook al bestond, maar nu pas tot leven is gewekt, wiens aanwezigheid nu pas tot me doordringt. 1st Was ’t er ook wel, maar nu is ’t er daadwerkelijk. Zoiets.
Zo bestaat m’n lichaam uit 1000-en puntjes, misschien wel ‘t 10-voudige daarvan, maar ben ik me niet de hele tijd bewust ervan. Zoals een foto, tot ’t digitale tijdperk, bij nadere bestudering bleek te bestaan uit minuscule puntjes ipv een groter geheel, pixels bleken die puntjes later te heten. Ze bestaan niet anders dan in hun groter geheel. Alles dat hun omgeeft voegt meerwaarde aan hun bestaan. Omdat ze er in opgaan, net als hun buurman, & de buurman van de buurman, & de buurmannen tot in ’t schijnbaar oneindige. Wij hebben niet de ogen om dat te overzien.
Tenzij de orde verstoord wordt. Daarom is ’t nu daadwerkelijk een puntje geworden. Weet ik dat ‘t er is.

‘Wat heb je?’ vroeg Sas.
‘Ach, niks.’
& Ik wilde ’t erbij laten. Maar dan moet je geen pleister op je vinger plakken. Dus legde ik ’t toch maar zo kort mogelijk uit.

De glasbak moet schoon op zondag. Niet overdreven, maar wel wat sop er in. Even spoelen van tevoren. De spuit er op.
Ik was ijverig op dat moment. Ik wilde ook de buitenkant doen. Die moest er grijs uitzien, maar vuiligheid deed ’t een waas van bruin krijgen. Zwart ook, in grote schimmelvochtige vlekken.
Dus draaide ik ‘m om. Greep ‘m van binnen om ‘m van buiten aan te kunnen pakken. & Zette m’n vinger, m’n wijsvinger, in een puntje glas. Niet meer dan een puntje. ’t Kleinste stukje glas dat zich kan hechten aan de glasbak. & Dat ook alleen maar omdat er eerder toevallig ook een spetter bier zich had gehecht aan de wand. Glas plakt aan oud opdrogend bier.
Als je elk individuele gebeurtenis op zich beschouwt zou je kunnen stellen dat alles op toeval berust. Maar door de massa van alles dat aanwezig is vormen alle toevalligheden tezamen een logisch geheel. Een onontkoombaar proces.

Door spettertje bier, splintertje glas op spettertje bier, door een tel onoplettend handelen, door een kort moment dat de viezigheid op een glasbak in vol licht zich aan mij toont, komt dat splintertje in m’n vinger terecht. & Vormt een puntje gevoel. Meer gevoel dan ik me eerder bewust was. Hoewel optioneel reeds aanwezig.

Pleister op m’n vinger. Om ’t bloeden te stelpen. Tegen te houden, zodat niet alles onder de vlekken zou komen. Een kussentje tegelijk, die stoten verzacht.
Maar bij ’t tellen van de fooi is een pleister op de wijsvinger een obstakel. ’t Bloeden bleek inmiddels gestopt, dus kon de pleister er af. Maar elk muntje in de linkerhand was extra bewust aanwezig.

Na ’t werk hadden we ’t over piercings & oorbellen. We hadden ’t over mensen met tongpiercings. Ze zouden volgens Sas 4 weken lang geen alcohol mogen drinken, & 6 weken geen orale seks. Ook geen tongzoenen.
Een hel voor mensen met ons werk. 4 Weken geen alcohol.
Maar bepaalde lijnen konden ook verstoord raken, vertelde ik. Iemand die ik kende had een oorbel genomen op een plek waar hij 1st erg gevoelig was. Een erogene zone. Die was totaal verdwenen met z’n oorbel. Spijt, want sabbelen aan z’n oor was lang niet meer zo’n goddelijke ervaring als voorheen.
Dat kan ook met een tongpiercing. Blijkt een tongzoen helemaal niet meer lekker. Daar kom je dan 6 weken te laat achter.
Alles staat met elkaar in verbinding, wisten we. Als je spanning ergens in je lichaam spanning hebt, zei Jag, dan kan je dat verhelpen door massage van je voeten.
Accupunctuur kwam ter sprake. Lijnen die door ’t lichaam lopen. Ingewikkelde termen kwamen voorbij, waarvoor ik nooit geleerd heb. Maar we begrepen waar we ’t over hadden.

& Ik wreef over m’n vinger. Die was aanwezig. Alsof ik nog nooit eerder een wijsvinger had gehad. Een heel klein wijsvingertje weliswaar, maar hij was er. Zomaar, ineens, sinds een klein ½ uurtje. Niet als we praatten, maar wel als ik jeuk op m’n neus had. Dan wees-ie extra duidelijk naar mij. Ik, die daarnet niet had opgelet.

’t Heeft eigenlijk allemaal niets om ’t lijf in Zijperspace.
(Dit ihkv deel 2 van de cursus Lijfloggen, die vandaag verschenen is middels een nieuwe editie van about:blank, waar eenieders aandacht even op gevestigd dient te worden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *