reactieding (2)

& Aangezien ik afgelopen dag vooral doorgebracht heb op ‘t Bockbierfestival, ik alleen maar bock, bok, bock dacht & niet veel anders, heb ik niet veel tijd gehad om na te denken over een volgend stukje. Enige spontaniteit is mij echter niet vreemd, een enkele keer uit zich dat door bij anderen hun reactieding met stukken tekst te vullen. Toevallig 2 dagen achter elkaar, toevallig ‘tzelfde onderwerp.
Luuk van Geenheld.nl was op gegeven moment ook genegen zijn visie te geven. Waarop ik wederom in ‘t toetsenbord kroop.

Ik hoop er ook over op te kunnen houden.
Nadat ik gezegd heb dat als je op een beetje rustige manier nadenkt over wat voor effect je bereikt als je dmv geschreven woord (& niet meer dan dat) iets beweert, je ook niet zo snel zulke dingen zal schrijven zoals de heren Geenstijl geschreven hebben. ‘t Mogen journalisten zijn, verslaggevers, krantenvullers, paginaplempers, columnisten in ‘t dagelijks leven, maar ze zullen toch eens moeten bedenken dat ‘t geschreven woord ‘plat’ is, geen extra dimensie heeft. Dat is iets waar ik mee ben opgevoed, toen ik voor ‘t 1st ‘t internet opkwam; dat is waarom de smileys zijn ontwikkeld: om subtiliteiten aan te brengen in wat men zegt. ‘t Mag dan wel geschreven zijn, maar de diepte van ‘tgeen men beweert moet ook nog duidelijk overkomen naar degene die ‘t leest. Degene die ‘t meeneemt naar z’n dagelijkse (werkelijke) beleving.
Daar hebben ze van Geenstijl zich vanaf ‘t begin af aan in vergist. Ze denken dat ‘tgeen ze voor een krant/voor andere media schrijven dezelfde beleving bewerkstelligt als datgene wat ze op ‘t internet plempen. Daar ligt hun grote fout.
‘t Internet is persoonlijk. In bepaald opzicht is ’t internet geen multimedium. Alles wat men op internet tot op dit moment publiceert heeft een ‘air’ van persoonlijkheid. Daarom is wat Geenstijl doet verkeerd. Ze schatten de mogelijkheid tot reacties verkeerd in.
Luuk, ik hoop dat jij binnen jouw opleiding ook een bepaald schema van communicatie voorgeschoteld hebt gekregen. Ik wil niet te ingewikkeld doen, maar ’t is nu 1maal wel zo dat ’t internet anders werkt dan de media tot nu toe deden. Dankzij internet is ’t nu mogelijk dat iedereen zijn boodschap aan iedereen kan voorleggen. Terwijl ’t tot voor kort zo was dat een beperkte groep (de mensen bij televisie of radio) zijn boodschap aan diezelfde iedereen kon voorleggen. Massamedium is massaindividualiteit geworden. Daaruit is ‘t weblog ontstaan. Iedereen kan tegenwoordig iets zeggen & iedereen heeft de mogelijkheid tot luisteren. Terwijl tot voor kort 1 instituut iets zei (bijv de omroep) & iedereen luisterde. Een subtiel, maar wel essentieel verschil.
Ik denk dat de heren Geenstijl zich daar in vergissen, zoals ik al eerder heb gezegd. Zij zijn gewend voor massamedia teksten te produceren, of waren daarvoor opgeleid (zoals jij dat ook wordt), maar vergeten ’t effect dat zulke teksten hebben als ze die op een persoonlijk medium als ‘internet’ plaatsen.
Van Jole zei tussen de veelvuldige afgekapte zinnen door dat ‘tgeen bestaat in de vorm van Geenstijl in Nederland niet bestaat in bijv Amerika. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Er bestaan daar geen logs die ’t effect van communicatie onderschatten. Ze weten daar de massaberichten te onderscheiden van ’t individuele, ook al bereiken ze daar ‘tzelfde publiek mee.
Een ietwat theoretisch, mijn reactie, maar ik denk dat ’t geen kwaad kan over dat soort dingen na te denken. Zeker als ’t medium internet, ‘weblog’, zich verder ontwikkelt. De heren Geenstijl zijn vergeten daar over na te denken. Dat blijkt.

‘t Laatste wat men over dit onderwerp in Zijperspace zal kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *