Beste Ton,
Allereerst onze complimenten voor je website. Je hebt een schrijfstijl die lekker leest vanaf het beeldscherm. Ook speel je het klaar om bijna elke dag een nieuw stuk te schrijven. Dit zijn twee redenen waarom je dit mailtje ontvangt.
Webroman.nl is bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar een heel nieuw genre: de webroman. Met jouw schrijfstijl en -tempo ben je in principe erg geschikt voor het schrijven van een webroman. Lees onderaan dit mailtje meer informatie over webromans.
Behalve overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen het schrijven van een weblog en een webroman. Maar wanneer je het leuk lijkt om fictie te schrijven, dan zien we jouw manuscript graag tegemoet op manuscript@webroman.nl. We zoeken romans in de categoriën actie, avonturen, liefde, streek en detective.
Wellicht ga je bij ons een toekomst tegemoet als goedbetaalde schrijver. Aarzel niet om vragen te stellen via info@webroman.nl. We beantwoorden ze graag.
Met vriendelijke groet,
Derk Runhaar, projectleider
http://www.webroman.nl
Beste Derk,
In reaktie op bovenstaand schrijven zie ik me gedwongen je enkele dingen mede te delen.
Ten 1e hoef je me niet te complimenteren met m’n website. Had deze er mooi uitgezien, gelikt, vernuftig, dan had ik ‘t compliment op z’n plaats gevonden, maar deze weblog, mijn weblog, is niet meer dan een instrument teksten te publiceren. De vorm is niet belangrijk, de teksten wel. Daarom noem ik ‘t ook geen website, vind ‘t woord niet overeenkomen met ‘t doel.
Ik betwijfel of m’n schrijfstijl geschikt is voor ‘t beeldscherm. Ik schrijf veel te lange stukken, gebruik veel te lange zinnen, & kom daardoor af & toe in ingewikkelde zinskonstrukties terecht. Dat laatste weliswaar lang niet altijd. Ik streef ernaar de zinsopbouw zo simpel mogelijk te houden, maar ‘t komt zeker voor. Ik moet zeggen dat ik er soms ook wel op kick: een lekker lange zin met onverwachte wendingen & een bijna niet te herleiden struktuur. & Dat-ie dan toch klopt. Heerlijk vind ik dat.
Maar goed; ik betwijfel dus of mijn schrijfstijl geschikt is voor ‘t beeldscherm, zeker met jouw ideeën over hoe een tekst er voor een webroman uit zou moeten zien.
‘t Zinnetje waarin je schrijft dat ik ‘t klaar speel ‘om bijna elke dag een nieuw stuk te schrijven’ schoot me in ‘t verkeerde keelgat. Vooral om ‘t woordje ‘bijna’. Ik speel ‘t nl klaar. 2 Keer per dag. Voorheen met een frequentie van 3 per dag, maar dat vond ik na bijna een jaar toch ietwat te vermoeiend, gecombineerd met 2 banen. & Nog is ‘t zo dat die 2 stukjes me veel tijd vergen. Minstens 3 uur per dag ben ik bezig met ‘t bedenken, voorbereiden, schrijven, corrigeren van m’n stukjes.
& Dan doe jij dat af met de constatering dat ik bijna elke dag schrijf. Ik schrijf verdorie elke dag. (oja, dat heb ik al gezegd). & Ik gebruik daarbij geheel geen uitroeptekens. Zelfs nu niet.
Maar waarschijnlijk irriteer ik me vooral aan de toon van je meeltje. ‘t Klinkt alsof ‘t zo veralgemeniseerd is opgesteld dat je ‘t tegelijk aan 13 andere personen kon versturen. Waarbij desnoods ‘t zinnetje met ‘weblog’ vervangen is door een andere internet-gerelateerde schrijf-aktiviteit, afhankelijk van waarmee de andere ontvanger van deze meel mee bezig is.
Edoch, ik beschouw mijzelf niet geschikt voor jouw doeleinden. Ik kan verschrikkelijk goed over mezelf schrijven, ooit komt m’n verzamelde autobiografie nog wel ‘ns uit, maar zie me niet in staat om te schrijven in de stijl van een aktie-, avonturen-, liefde-, streek- of detective-roman. Zeker niet als ‘tgeen ik opschrijf mij zelf niet overkomen is.
Laat mij ondertussen maar lekker verder dromen dat ik ooit wel ontdekt word door de juiste persoon, met de juiste intenties, de juiste ideeën, ‘t juiste begrip voor m’n talenten & teksten, dan wens ik jou veel sukses met ‘t produceren van flut-romannetjes. Die heb ik in m’n funktie als bibliotheek-medewerker te veel door m’n handen laten gaan om daar nog met genoegen aan mee te kunnen werken.
Vriendelijke groeten terug vanuit Zijperspace.