route

’t Laatste stuk paté is op. ’t Laatste stuk van Berkhout, voorheen m’n delicatessenwinkel. Eigenlijk afgelopen zondag al. Met ’t laatste beetje heb ik toen 1 enkele boterham extra dik belegd.
Vervolgens haalde ik een dik stuk paté, door m’n broer geïmporteerd uit Hoorn, speciaal voor mijn verjaardag, uit de vriezer. Om de komende dagen wat voor op ’t brood te hebben.

Ik ben extra zuinig geweest met de laatste hoeveelheden paté. Probeerde m’n aandacht een beetje te verleggen.
M’n dinsdagochtendtocht voor boodschappen bleef evengoed beginnen bij de bakker. Voor 2, of anders 1½ brood Waldkorn.
Daarna de markt op. 1 Doos eieren, 10 stuks. Scharrel.
Bacon bij de slager. Een kwaliteitsslager. Dikke plakken bacon. Zoals bij een engels ontbijt, heb ik de 1e keren moeten uitleggen.

2 Dunne plakjes gerookt ontbijtspek in de hete pan. 2 Eitjes eroverheen. Dooier doorprikken. Omdraaien & paar plakjes kaas er op laten smelten.
In een andere pan 2 plakken bacon snel braden. Ernaast een 2 of 3 plakken tomaat. Tot ze zacht & bruin zijn. Beetje zout & peper erbij.
2 Boterhammen op een bord. Over de ene ’t gebakken ei met kaas. De andere beleggen met bacon & tomaat.
Soms met witte bonen. Een enkele keer met worst.

De dinsdagroute werd al snel een nieuwe traditie. Een nieuwe route. Nieuwe aanbieders van goederen.
Als de slager iets lekkers heeft staan, schaf ik dat ook aan. & Onderweg over de markt wil ik wel ‘ns stoppen bij een groentekraam.
Zo kwam ik met blokjes gerookt spek thuis (‘Mager spek bestaat niet,’ legde m’n slager uit. ‘Dat mag al een hele tijd niet meer verkocht worden. Mensen zeggen ’t nog steeds, maar dan krijgen ze bij elke slager gerookt spek. Vindt iedereen goed. De klant weet niet dat mager spek niet meer verkocht wordt.’) & shi take, rode pepers, courgette, paprika (‘God, zeg,’ zei de groenteman, ‘wat een stank. Gaan ze midden op de dag ’t riool een beetje opengooien. Moet je kijken, daar staan ze. Recht achter ons. Met een slang zitten ze in de put. Gadverdamme, wat een stank.’).

Blokjes spek in een beetje olie aanbakken. Knoflook & rode peper erbij. Paddestoel, courgette & paprika in kleine stukjes daarna toevoegen. Nog een minuutje bakken. Peper uit de molen. Vuur hoog. 2 Eieren eroverheen. Goed doorroeren. Over 2 boterhammen spreiden.

Op ochtenden waarop ik me niet hoef te haasten, heb ik tegenwoordig een volle buik. Minder brood daardoor. Soms bestel ik op dinsdagochtend bij de bakker slechts 1 brood. Ze kijkt me dan vreemd aan. 1 Seconde slechts. Met ’t bakkermeisje hoef je niet veel te communiceren.
Maar wel steeds meer spek. 1st Een ons. Toen 2 ons. Vorige week 3 ons. Dat bleek weer te veel. Vanochtend terug naar 2.
Bij de groenteman wat extra pepers & champignons gekocht. Bakje oesterzwammen ook. Kijken hoe dat smaakt.
’t Wordt al een vast rondje. Berkhout ligt ergens in de verte. Ver uit m’n route, inmiddels.

Vanmorgen hing er wel een plakkaat aan ’t raam van de slager. ‘TE KOOP’.
‘Niet onmiddellijk, hoor,’ zei hij. ‘’t Zal nog wel even duren.’
Z’n vader wordt te oud. Doet ’t vrijwillig in zijn pensioen. & Er zit geen toekomst voor zo’n slager hier op de Dappermarkt. Hij gaat een delicatessen beginnen.
‘Waar?’
‘In Wormerveer.’

Dat ligt ook ver buiten de route, ver buiten Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *