theïne

Van oorsprong is ‘t een wit kopje. Afkomstig van Sphinx, Royal Sphinx staat er als stempel op de bodem, te Maastricht. Als ‘t enigszins mogelijk zou zijn, zou ik al m’n servies daarvandaan halen. Mocht ‘t nog gemaakt worden. Die heerlijk gewone 50-er jaren uitstraling, waar niks te veel aan is, geen opsmuk aan zit die storend oogt.
Ik heb er nog meer staan. Bovenop de ijskast. Ook meegekregen van Ben & Henny van ‘t instituut op de Nieuwe Doelenstraat.
‘Gebruikten ze toch niet meer,’ zei Henny, ‘neem er maar een paar mee.’
Ben had er meer moeite mee. Ook al gebruikte hij de kopjes niet meer voor ‘t uitschenken van koffie & thee, hij wilde niet dat ze zomaar de deur uitgingen. Maar Ben was nou 1maal altijd wat moeilijker, vooral als ‘t jongens aanging.
‘Hier,’ deed Henny toen. & Ze pakte snel een stel kopjes in krantjes in, stopte ze in een tas. Ik moest ze snel wegbergen, voordat Ben terug zou komen. Ben miste ze later wel, wist meteen dat ik ze dus thuis moest hebben, maar zei er niks meer van. Hij gunde ‘t me evengoed wel, kon je zien aan z’n blik.

Maar ik gebruik er altijd slechts 1. Ik ben nou 1maal op mezelf. Slechts een enkele keer is er hier visite die koffie/thee drinkt. Dan pak ik een xtra kopje van de ijskast.
De mijne staat vies te worden. Te lui om ‘m af te wassen als de ochtendthee er op zit. Ik gebruik ‘m gewoon de volgende dag weer. Ben ik niet vies van. Waardoor er een bruine theïne-rand aan de binnenkant hangt. Boven ‘t nivo van inschenken. & Een bruine vlek aan de buitenkant waar ik m’n mond altijd plaats. Een lekvlek.

‘t Voelt vertrouwd, dat vieze kopje. Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om ‘m schoon te maken. Kwestie van een schuursponsje hanteren. 3 Harde vegen & de theïne is weg. Maar ‘t is míjn kopje, dramt ‘t eigenwijs in m’n hoofd. Niemand die bepaalt wanneer mijn kopje schoon moet zijn.

Ok, ik maak ‘m wel ‘ns schoon, met de gedachte dat er iemand langs zou kunnen komen. Dan kan die persoon dat kopje naast m’n comp-beeldscherm zien staan. Ik wil niet dat aan dat uitzicht verdere conclusies worden gekoppeld.
Dan krijgt de visite thee/koffie uit dat andere kopje, want mijn kopje is mijn kopje. & Een ander lepeltje, van mijn lepeltje blijft de visite ook af.

Er rust een smet op smetvrees in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *