Verlatingsdagboek IX

Ik kan ‘t me nog herinneren van toen ik nog rookte. Toen ik rookte om er juist van af te komen: ‘t gevoel dat ‘t hele lichaam onder spanning staat.
Stroomstootjes lijken kleine delen van m’n armspieren te beroeren. M’n borstkas wordt ingedrukt omdat ‘t omhulsel de moed opgegeven heeft groot & ruim te staan, m’n longen ondergaan gelaten ‘t gebrek aan ruimte & ademen ‘t verkeerde ritme. M’n vingers maken onverhoedse bewegingen de verkeerde kant op, niet door anderen waar te nemen, maar ik weet zelf dat ‘t zo is. Of dat ‘t zo zou kunnen zijn.

Ik had in die dagen van toen ik nog rookte altijd pillen bij me. 1 Of 2, in een plastic zakje, zorgvuldig weggestoken in m’n portemonnee. M’n huisarts had me verteld dat ze niet verslavend waren, kwaad konden ze evenmin & pas jaren later heb ik me afgevraagd of-ie me nou had voorgelogen of dat-ie onwetend was.
Ze hebben me 5 jaar lang rust gegeven. Weg waren de momenten dat ik ‘t gevoel had dat m’n hoofd uit elkaar kon spatten. M’n emoties werden geëgaliseerd, alle risico’s geëlimineerd.

Daar ergens moet ‘t fout zijn gelopen met m’n schildklier. De puinhoop in m’n kop heeft die fout veroorzaakt óf de oorzaak van die puinhoop was de snelle werking van de klier.

Nu is-ie traag. Ik moet ‘m door een iets te goed geslaagde behandeling met weer andere pillen lichtelijk oppompen. Maar doordat ik na een ½ jaar uitstellen daarnet telefonisch een afspraak heb verzet giert ‘t weer van binnen.
Een telefoontje van 3 minuten. Hij ramt m’n lichaam in als knalvuurwerk.

Ik blijf nog even zitten in de stoel waar ik de meeste tijd doorbreng als ik thuis ben. Ik probeer de persoon van enkele weken geleden van hieruit op te sporen, terug te plaatsen in ‘t lijf waar hij niet wil zijn. Ik verzin bezigheden waar hij wellicht iets mee kan, die ‘m vol bewondering zal stemmen dat dergelijke activiteiten leuke afleiding bieden, nieuwe doelen ook.

Maar ik, die er nu in zit, is daar niet zo goed in. Daar is dat ander deel voor nodig. Maar die laat zich overstemmen door een groot te veel aan ik.

Zijperspace is Hyperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *