vlek

Ik moet maar ‘ns een tijdje geen boeken kopen, vindt Pes. Dat vindt ze overigens al een paar jaar. Ze heeft ook wel gelijk; ik ben ook, mede door haar aandringen, weer lid geworden van de bieb, maar de drang om zo af & toe een boek te kopen kan ik niet altijd bedwingen.
Maar nu zal ik ‘t toch echt moeten zien te voorkomen, vindt Pes. Ze heeft weer gelijk. Ze had gelezen dat ik vorige week een boek had gekocht, verbond daar voor de rest geen veroordeling aan, behalve toen ik zei dat ik er wel 3 had aangeschaft.
‘Joh, dat kan je toch ook uit de bieb halen?’ Hum, ja, denk ik dan, maar voel ‘t niet.

‘Wat?’ zei Max terwijl hij ‘t boek oppakte dat ik aan ‘t lezen was, ‘Maak jij ezelsoren in je boeken?’
‘Ja,’ zei ik nonchalant, ‘dan kan ik tenminste zien waar ik gebleven ben.’
Max kan ‘t zich niet voorstellen. Een boek dat je zelf aangeschaft hebt. Iets dierbaars, iets van jezelf, dat kan je niet verminken. Max leest dan ook z’n boeken terwijl hij ze op een minimale manier openzet. Hij leest door een kier zogezegd.
‘Als je vlak voordat je ‘t boek dichtdoet je een kort moment concentreert, ‘t nr van de blz bekijkt & die in je hoofd opslaat, dan hoef je geen ezelsoor te maken.’
‘Nee, ik heb ‘t toch altijd te druk als ik ‘t boek opzij moet leggen. Bovendien vind ik dat een boek gelezen moet zijn. ‘t Mag er aan ‘t eind best verfomfaaid uitzien. Dan heb ik bij mezelf tenminste ‘t gevoel dat ‘t voor mij geleefd heeft.’

Stapje voor stapje vorder ik in ‘t boek dat ik momenteel aan ‘t lezen ben. Voor de zekerheid, om toch iets te lezen te hebben als ik de deur uit ben, heb ik aldoor een dunner boek bij me. Minder gewicht, minder omvang. Ik heb zodoende evenoed altijd wat te lezen bij me.
Een boek van over de 700 blz vergt veel inspanning van me. Ik raak makkelijk afgeleid. Met hoofdstukken van over de 100 blz gebeurt me dat regelmatig. Op zoek naar niet in de dichtbij liggende toekomst aanwezige witregels laat ik me snel afleiden door een geluidje uit de comp, trek in thee, of de afstandsbediening van de tv.
Maar midden in ‘t boek, op blz 335/336 (‘t schijnt door de blz heen) zit er een vlek. Terwijl ik ‘t boek nieuw gekocht heb. Gepakt van een grote stapel van dezelfde titel. Een bruinige vlek. Van nog geen cm², maar zeer duidelijk aanwezig. Zeer zeker niet van mij afkomstig. Ik blader nooit naar voren, of anders hooguit om te kijken waar ‘t eind van ‘t hoofdstuk is. Bij dat lichtjes bladeren kan ik geen vlek veroorzaken.
& Toch zit er een vlek. 1 Cm van de bovenkant van de blz af, 2 cm verwijderd van ‘t midden. Op blz 335/336.

Een zwarte vlek is verschenen in Zijperspace, & hij zuigt alle aandacht naar zich toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *