weekend (2)

1e kerstdag ’97
van Yoke

Dat staat op de 1e blz. Niet op de titelpagina. Erboven staat een soortemet paraaf, onleesbaar, onontwarbaar. & ‘t Geheel is onderstreept.
1st Heeft ‘t boek € 27,50 moeten kosten, zegt de potloodaantekening in de hoek van dezelfde pagina, maar dat vonden ze zelfs bij boek-antiquariaat Kok blijkbaar toch iets te duur, want er staat een dikke streep door dat bedrag. Iets verderop naar ‘t midden luidt de vervanging € 18,-. Heb ik er dus voor betaald.

Veel te duur voor ‘De saga van de Völsungen’, vertaling uit ‘t Oud-IJslands, zou je zeggen, maar ik denk niet dat ik snel aan een ander xemplaar zal kunnen komen. Bovendien is deze in zeer goede konditie. Buiten bovengenoemde krabbels valt absoluut niet op te maken dat ‘t boek in ‘t bezit van iemand anders is geweest.
Een ondankbare ontvanger dus. 5 Jaar geleden heeft ze ‘t kado gekregen, ze heeft ‘t bezoedeld met haar signatuur & aantekening van wie & wanneer, & vervolgens heeft ze ‘t niet gelezen. Integendeel: ze heeft ‘t gewoon na 4 jaar van de hand gedaan (ervan uitgaande dat de persoon niet overleden is).
Overigens onmiskenbaar een ‘zij’. Buiten ‘t feit dat ze in ‘t boek aangeeft van wie ze ‘t ontvangen heeft, ik ken geen enkele man die zulks noteert, valt dit te herkennen aan haar handschrift. De open, ronde vormen van de letters. Daar hoef je geen handschriftgeleerde voor te zijn.

Mijn boeken zullen waarschijnlijk niet zoveel opleveren. Ze zijn gelezen, of zien er in ieder geval zo uit. Een groot gedeelte is 2e hands ingekocht, zou dan moeten overgaan naar een 3e eigenaar, misschien wel 4e. & Er staat in geschreven wanneer ‘t m’n eigendom werd. Met daarboven groot de ‘t’ van Ton, gevolgd door een schuin weglopend streepje die de ‘o’ & de ‘n’ moeten voorstellen. & Zijp erachteraan natuurlijk.
Op de titelpagina komt aldus:

Ton Zijp
24 september 2002

Vind ik mooi. Iets soortgelijks staat in alle boeken die ik in mijn bezit heb.

Maar toch, hè, toch verdienen ze wel een boekenkast. Ondanks de verfomfaaide indruk die ze bij sommige mensen met hun verschijning zullen achterlaten. Zal ik die boekenkast nou achter m’n rug (tv-kijkende rug) of achter de tv plaatsen, overweeg ik al een aantal dagen.

‘t Is de 2e dag van ‘t weekend in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *