wit

Radboud, ik ben bang dat dat niet lukt.
Maar eigenlijk heb ik daar tegelijkertijd ook weer geheel geen angst voor. Dergelijke vrees is aan mij gewoon niet besteed.

Misschien ben je er zelf wel ‘ns getuige van geweest. Op ‘t moment dat je langs was op m’n werk. Ik heb ’t menig keer gedemonstreerd op ’t terras. Terwijl ik eigenlijk bezig was glazen te verzamelen (maar ik zeg altijd maar: een klant wil ook wel wat anders van de barman genieten dan alleen maar een getapt biertje, dus neem ik er even de tijd voor. ’t Is natuurlijk niet niks. Zoiets krijgen mensen niet elke dag te zien. & Ik heb er ook behoorlijk wat moeite voor verricht. & De energie die je er in stopt wil je ook weer terugverdienen door aandacht voor ’t fenomeen).
Je zou ’t kunnen beschouwen als een tattoo. ’t Is niet slechts voor jezelf dat je een ‘kunstwerk’ van je lichaam maakt.
Op zo’n manier zou je ook tegenover mijn lichaam kunnen staan. Behalve dan dat een tattoo plaatsen slechts enkele behandelingen vergt, waar ’t bij mij jaren heeft geduurd. ’t Plaatsen van tattoo’s kan een pijnlijk gebeuren zijn, weliswaar, maar men weet niet hoeveel ik heb moeten opofferen om te komen tot waar ik nu ben.

Ondertussen wil ik niet naast m’n schoenen paraderen van fierheid op datgene wat ik heb bereikt. Ik weet dat andere mensen ’t ook kunnen. Soms kom ik wel mensen tegen die zelfs een stapje verder zijn gegaan. Hun gehele lichaam!
Bij mij slechts de benen.
Net als met tattoo’s moet je niet overdrijven, is mijn motto. ‘Overdaad schaadt’ is in deze een oude volkswijsheid die menigeen eens zou kunnen overwegen te gaan hanteren.

Ik heb wel verbaasde gezichten gehad.
‘Hoe krijg je dat voor elkaar?’
‘Hmm,’ verzuchtte ik dan verlegen.
Je weet niet ½ hoeveel aandacht zo’n opmerking trekt.
Midden op ’t terras. De barman die normaliter glazen haalt rond dat tijdstip, geeft de glazen reeds vergaard over aan een klant, die vervolgens een dergelijke verwondering als hierboven uit.
1 & Al verbazing van mensen over waarom die ophef tegenover de barman.
Men is dan snel geneigd de persoon in kwestie aan te vallen, bevreesd als men is dat mogelijk de barman in z’n gezag wordt aangetast. Wat dat betreft is de nederlandse burger nog steeds redelijk conservatief & autoriteitsgezind. Ik profiteer daar in m’n werkende functie met veel graagte van.

‘Hmm,’ verzucht ik dan nogmaals.
Om de burgers weer op hun gemak te stellen. Daarbij vrolijk, de gemoederen sussend, een ommedraai te maken, een kleine pirouette op m’n standbeen (de reden dat ik dit voor de toekijkende klanten doe heb ik geloof ik al verteld), zodat iedereen de geruststellende gezichtsuitdrukking van hun aller eigenste barman kan zien, nog steeds dezelfde rustige, overzicht houdende, bedaarde houding als dat ze als vanouds gewend zijn.
& Ik begin uit te leggen. Ten overstaan van al degenen die willen toehoren.

‘Kijk,’ zei ik laatst, ik meen me te herinneren dat jij, Radboud, minder dan een 5tal meters van deze uiteenzetting verwijderd was.
‘Kijk,’ zei ik, ‘ik heb er 17 jaar over gedaan om te komen tot waar ik nu ben.’
Ondertussen hou ik m’n broekspijp zo hoog mogelijk. Men moet ’t tenslotte allemaal kunnen zien. Ook in de achterste regionen van daar waar mijn stem reikt.
‘Of preciezer: ik heb er 17½ jaar over gedaan. Ik heb me nog een keer laten verleiden op vakantie te gaan met m’n broer & schoonzus. Toen hebben we nakend in de Ourthe gezwommen.’
Da’s in de Ardennen.
‘& ’t Vocht van dat water door de zon laten opdrogen.’
Dat verklaart veel. Mensen begrijpen dan al wat meer. Dat ’t bijvoorbeeld niet met opzet was, maar meer onder sociale dwang.
‘Dat was de laatste keer dat ik m’n benen in de zon heb laten staan.’
Ik hoor dan altijd een lichtelijk hum terug. Waar ik normaliter degene ben die ‘hmm’, ‘hè?’ & ‘och’ zegt, vertonen na dit soort bekentenissen de omstanders deze verzuchtingen. In woord & gezichtsuitdrukking.
‘Ik ben er dan ook best trots op. Mocht wit geen kleur zijn, zoals de wetenschappers neigen te beweren, ik ben ’t levend bewijs dat men zich daar in vergist. Kijk,’ ga ik verder, ‘je ziet ‘t: melkwit. Hoewel ik me afvraag of de koe er toe in staat is.’

’t Zou zonde zijn om die kleur te ignoreren in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *