zelfregulering

De kreunende pot, denk ik. Ik trek door & denk: ‘de kreunende pot’.
Snap ik ook niks van. Ik zie ‘m langzaam weer adem halen nadat ik doorgetrokken heb. De knop die daarvoor dient komt geleidelijk aan omhoog. Als om ruimte te creëren voor ’t volgende reservoir water. De vorige hoeveelheid stort naar beneden, spoelt weg; wat zijn plek in moet nemen, komt er zo aan. & Daar gaat de plee van kreunen. Omdat ’t niet door de buis past. Omdat er te veel water in 1 keer door dat aangetaste buisje wil.
Waar ’t door aangetast is & of dat de werkelijke oorzaak is, ik zou ’t niet weten. Ik hoor slechts ’t kreunen van de pot, of eigenlijk van de toevoerbuis, & ik zou willen dat ’t een keertje ophield. Maar ik zou niet eens weten wie mijn probleem moet oplossen.
Ja, eigenlijk, bedenk ik me, eigenlijk is ’t niet eens míjn probleem; eigenlijk is ’t een probleem voor de toeleverancier van ’t water. Want al dat water dat onzinnig doorstroomt, dat de hele dag door de plee in drupt, als een klein stroompje, daar betaal ik niks voor, dat zit al in m’n rekening verwerkt. Dus ook al verbruik ik meer, ik betaal niets extra.
Mijn probleem is alleen maar dat ik niet weet wie ik moet inschakelen om ’t daadwerkelijke euvel op te lossen. & Anders durf ik ’t niet, bang dat ik de verkeerde instantie aan de lijn krijg.
‘Wat mot je?’ zullen ze dan zeggen.
Waarop ik met een mond vol tanden sta. Kan ik moeilijk nog beginnen over de kreunende pot.
‘Meneer,’ zal de stem aan de andere kant in zo’n geval zeggen, ‘er zijn mannen die daarvan dromen, van kreunende potten. Daar hebben ze de wildste fantasieën over.’
Dus besluit ik maar niet te bellen naar ik-weet-niet-wie.

Mijn manmoedigheid vanochtend overviel me, wat dat betreft. Ik zag een telefoonnr & besloot die te draaien. Pardoes.
Ik maakte ’t me nog wel even moeilijk, door te bedenken dat ’t lastig was een nr te moeten onthouden onderweg van de geiser in de keuken naar de telefoon in de huiskamer. Pen & papier zag ik nog niet direct als een oplossing, dat leek me alleen maar een extra keer op & neer lopen. & Terwijl ’t water welig doorstroomde & ik mijn gedachten probeerde te ordenen, schoot mij te binnen dat ’t niet verplicht was je ‘vaste’ telefoon te gebruiken wilde je de Nuon bellen.
Nuon, de eigenaar van ’t apparaat, stond op de geiser aangegeven. ’t Telefoonnr dan. Met daarbij vermeld dat dit ’t telefoonnr van Nuon was. De eigenaar van dit apparaat. Nou ja, eigendom van GEB-Amsterdam stond er. Daarvan wist ik me nog net te herinneren dat die overgenomen was, of was overgegaan in de Nuon.
‘Bij storing: telefoonnr.’
Dat stond er.
Dus terwijl ’t water olijk alle kanten op spetterde, ik met een heetwaterreguleerknop in 1 van m’n handen stond, besloot ik m’n mobiel te gebruiken om die instantie ‘ns te benaderen.
Helder denken. Ik complimenteerde mezelf alvast met deze daadkrachtigheid, dit overzicht over de situatie, de euvele moed toe te slaan als ’t nodig is.

‘Met de storingsdienst van de Nuon,’ zei de man aan de andere kant.
Ik vertelde hem mijn naam & viel vervolgens met de deur in huis. Dat leek me ’t beste. Dan weten die mensen van de storingsdienst tenminste dat ze met een echte storing te maken hebben.
‘M’n geiser is plotseling gaan lekken.’
Waarop hij m’n postcode wilde hebben, vervolgens ’t huisnr.
‘Geiser?’ vroeg-ie.
‘Ja, hij lekt,’ zei ik.
‘Wacht even hoor,’ zei hij.
Hij ging iets opzoeken. Mompelde ondertussen iets over ’t weekend. & ‘Maandag’ voegde hij daar ook murmelend aan toe. ’t Woord ‘tarieven’ ontglipte hem ook tijdens zijn zoektocht.
Na zoveel informatie al prijs gegeven te hebben, besloot-ie mij daadwerkelijk te gaan inlichten.
‘Ja, ik ben aan ’t zoeken of er geen eigen bijdrage geleverd moet worden als er in ’t weekend voorgereden moet worden in geval van een storing aan de geiser. Met de verwarmingsbronnen voor binnenskamers is dat niet zo, maar met heet-waterregelaars wel, zie ik hier staan.’
‘Shit,’ ontglipte mij, terwijl ik mijn improviserende talenten onderwijl aan ’t botvieren was op de genoemde geiser.

Ik had nl in de tussentijd bedacht, zwaar noodzakelijk leek mij, gezien de informatie die mij door ’t mompelen & murmelen van m’n gesprekspartner ter ore kwam, dat ik beter zelf een list kon bedenken, anders zou ik óf zwaar moeten betalen, óf zwaar op zoek moeten gaan naar assistentie, óf voor de 2e maal deze week te maken krijgen met een keuken die zwaar onder water zou komen te staan. Men begrijpt mijn bezwaren.
Dit bedenkend, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken, de gsm in mijn hand, luisterend naar ’t brabbelen van de man die mij met raad & daad bijstand moest verlenen, maar daar blijkbaar geld voor gepresenteerd wilde zien, & op zoek te gaan naar een schroevendraaier.
Er was mij nl een schroefje opgevallen. Op de plek waar 1st die heetwaterreguleerknop zat, die ik overigens nog steeds in m’n linkerhand hield (ik begon me blijkbaar aan ’t knopje te hechten). Daar waar dat ding eerder zat, was nu een schroefje tevoorschijn gekomen. Misschien dat een schroevendraaier daar iets mee kon. ’t Had in ieder geval een gleuf waar mijn gereedschap in paste.
Dus, op ’t moment dat ik ’t woordje ‘shit’ bezigde, in consternatie over de mij gepresenteerde toekomstige rekening, in geval ik dit weekend gebruik wilde maken van de diensten van de storingsdienst, ad € 32,-, draaide ik, de telefoon aan m’n linkeroor, de heetwaterreguleerknop legde ik voor ’t gemak even op de aanrecht, met de schroevendraaier aan ’t schroefje. & Wist daarmee de lekkende geiser tot een niet-lekkende geiser te maken.
‘Wat grappig,’ dacht ik, ‘zou ik ‘m nog verder kunnen draaien?’
Dit omdat ’t allemaal zo simpel overkwam.
‘Weet je,’ zei ik ondertussen tegen de man van de storingsdienst, ‘terwijl jij zat te praten, heb ik even een schroevendraaier gepakt & daarmee wat geïmproviseerd.’
Dat laatste vond ik wel goed klinken.
‘Dus wat ik doe,’ ging ik verder, ‘ik kijk ’t even aan, & als ’t maandag nou nog niet in orde is, dan bel ik gewoon nog een keer.’

Er volgde een triomftocht van de keuken naar de huiskamer van Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *